Fysieke exemplaren van Strafworp! te koop

Heb je altijd al je eigen korfbalbordspel thuis of op de club willen hebben? Grijp dan nu je kans en schaf een fysiek exemplaar van Strafworp! aan! De prijs is €40,- exclusief verpakkings- en verzendkosten. Van de 20 exemplaren zijn er op het moment van schrijven nog 15 beschikbaar. Ook leuk voor op school, of om alvast voor Sinterklaas of onder de kerstboom aan te schaffen.

Het eerste exemplaar bood ik aan mijn korfbalvereniging Velocitas aan. Clubgenoten en oud-Parabolers kochten de nummers twee tot en met vijf. Zie voor meer informatie en bestellen https://strafworp.nl/korfbal-bordspel-strafworp-te-koop/.

Het eerste exemplaar van het fysieke korfbalbordspel Strafworp! bood ik (rechts) aan het einde van de ALV van 2024 aan voorzitter Siebe van Velocitas (links) aan.

Van de nieuwe versie van Strafworp! is ook weer een gratis opensource doe-het-zelfversie beschikbaar. Daarover vind je meer informatie op https://strafworp.nl/over-strafworp/.

Fysiek bordspel Strafworp! binnenkort te koop

Op dit moment leg ik de laatste hand aan het fysieke korfbalbordspel Strafworp!. De eerste handgemaakte oplage van 20 exemplaren is binnenkort te koop, compleet in een doos. De prijs zal rond de €50,- liggen. Laat het me weten als je geïnteresseerd bent: veenentaal@ziggo.nl.

Strafworp! is een gratis, snel bordspel voor iedereen van zeven jaar en ouder. Het lijkt op korfbal. Maar ook als je niet korfbalt, kun je dit spel spelen. Je speelt het spel met twee tot acht spelers, die in twee teams een wedstrijd spelen. Een wedstrijd duurt ongeveer een half uur.

Wat zit er in de doos?

Naast een spelregelboekje zit dit in de doos:

Op deze afbeelding zie je, wat er in de doos van het fysieke bordspel Strafworp! zit: speelbord, spelerskaarten, bal, dobbelsteen, speelfiguren, scorebord, korven en spelregels.
In de doos van het fysieke bordspel Strafworp! zit: speelbord (2 vakken), spelerskaarten voor beide teams, 1 bal (twaalfzijdige dobbelsteen), 1 dobbelsteen, 8 speelfiguren, 1 scorebord (met 1 blok post-its), 2 korven (korf, paal en voet) en het spelregelboekje. Je krijgt er ook blanco spelerskaarten en een blanco scorebord bij, om het spel te personaliseren.

Het speelbord bestaat uit twee ‘vakken’ van 30x30cm. De ‘korven’ zijn 10cm hoog. Er zit een twaalfzijdige dobbelsteen bij, die als ‘bal’ door de aanvallers wordt gebruikt. Uiteraard past deze bal door de korf. De verdedigers gebruiken een gewone dobbelsteen voor hun verdedigende worpen.

Er zullen diverse kleuren speelfiguren beschikbaar zijn. Je kunt dus een spel bestellen met speelfiguren in jouw clubkleur, en speelfiguren in de clubkleur van jullie grootste rivaal. Standaard korfbalt Velocitas tegen TeamNL.

Robuust

Ik heb voor robuuste materialen gekozen. Zoals een houten speelbord en speelfiguren, en roestvrijstalen palen. Zo kan het spel tegen een stootje, bijvoorbeeld als je het in je clubkantine of op school gebruikt.

De spelregels van deze versie zijn bijgewerkt. Ze zijn duidelijker en eenvoudiger dan de eerste versie en passen op 1 pagina. In totaal heeft het spelregelboekje 8 pagina’s. Dat is vooral omdat er uitleg bij staat over hoe Strafworp! op echt korfbal lijkt. En omdat er twee pagina’s met een voorbeeld van het begin van een wedstrijd bij zitten.

Speelklaar

Zo ziet het spel er uit, als je alles hebt klaargelegd (je moet zelf voor een potlood of pen en ‘timer’ zorgen):

Op deze afbeelding is het fysieke bordspel Strafworp! speelklaar.

Boven dit bericht vind je een foto van een spelsituatie. Het groene team Velocitas speelt daarop tegen het oranje TeamNL. Velocitas neemt de uitworp. (Bij Strafworp! zie je de verdedigers niet op het veld staan, maar ze hebben wel degelijk een verdedigende rol.)

Binnenkort meer

Binnenkort vind je op deze website meer informatie over hoe je het spel kunt bestellen. Op dat moment publiceer ik ook de nieuwe versie van de doe-het-zelfspelregels op deze website. Zodat je ook zonder het fysiske bordspel te kopen kunt genieten van Strafworp!, of omdat je met je jeugdteams of klas een toernooi wilt spelen. Het fysieke bordspel kan dan het hoofdveld zijn, en de doe-het-zelfversies je bijvelden.

Speel ook andere korfbalspellen

Naast Strafworp! zijn nog meer korfbalspellen bedacht. En dan bedoel ik geen trainingsstof of wedstrijdvormen, maar bord, -kaart of dobbelspellen over korfbal. Hier volgen een paar voorbeelden:

Welke bordspellen, kaartspellen, dobbelspellen, etc. over korfbal zijn er nog meer? Laat het me weten. Ik voeg ze graag toe aan deze lijst.

Duitse vertaling

Möchten Sie das Korfball-Brettspiel Strafworp! (Strafwurf) spielen?

Met dank aan (o.a. Elias Anand van) Turn und Sportverein (TuS) Schildgen 1932 is er nu ook een Duitse vertaling van Strafworp! beschikbaar. Ze maakten deze vertaling voor de adventskalender van hun vereniging. (Dat is alvast weer een leuk idee voor december!)

Viel Spaß.

Strafworp in het nieuws

Sinds de publicatie van Strafworp! is het nieuws over het spel opgepikt door diverse korfbalbonden:

Er schijnen door Strafworp! al donaties bij Velocitas binnen te komen, wat een prachtige bonus is. Veel speelplezier in de kerstvakantie en een gelukkig nieuwjaar!

Franse vertaling

Voulez-vous jouer à un jeu de Strafworp! (Penalty!)?

Met dank aan David Dupuy en Rémi Bonnard van de Fédération Korfbal France (FKF) is er nu ook een Franse versie van Strafworp!.

Of eigenlijk twee Franse versies. David en Rémi maakten namelijk een vertaling van de bronversie van en voor deze website en een FKF-maatwerkversie voor de website van FKF. Daarin verwerkten ze het logo en de kleuren van FKF. Ze zijn ook van plan om, in goed onderling overleg, op niet-commerciële basis een fysieke editie van de FKF-versie te gaan maken. Zodra hun versie online is, verschijnen de links daarnaartoe hier ook.

Merci beaucoup!

Open source

To help korfball enthusiasts tailor, improve or translate Strafworp!, source material has been added to this site. See the menu Open source.