Over Strafworp!

Er zijn twee versies van het korfbalbordspel Strafworp!. Over beide versies – de oude en de nieuwe – vind je op deze pagina meer informatie.

Nieuwe versie

Naar aanleiding van diverse playtests zijn de spelregels van Strafworp! verbeterd. Dat resulteerde in een nieuwe versie.

Van de nieuwe versie kun je nu ook een uniek fysiek exemplaar kopen. Daarover vind je meer informatie op de pagina https://strafworp.nl/korfbal-bordspel-strafworp-te-koop/.

Het fysieke korfbalbordspel in de doos

Net als bij de oude versie, is er van de nieuwe versie ook een gratis open source doe-het-zelfversie. Die kun je bijvoorbeeld gebruiken als je met meerdere spelers een Strafworp!-toernooi organiseert. Het fysieke bordspel kan dan je hoofdveld zijn, en de doe-het-zelfvelden de bijvelden.

Van de doe-het-zelfversie kun je hier de spelregels downloaden. In dit 1,4 MB grote PDF-bestand van 12 pagina’s zitten naast de spelregels ook de te printen materialen (speelfiguren, scorebord, spelerskaarten en speelbord):

Oude versie

Strafworp! Net zo snel, als het echte korfbalspel

Introductie

Strafworp! is een gratis, snel bordspel voor iedereen van zeven jaar en ouder. Het lijkt op korfbal. Maar ook als je niet korfbalt, kun je dit spel spelen. Je speelt het spel met twee tot acht spelers, die in twee teams een wedstrijd spelen. Een wedstrijd duurt ongeveer een half uur.

Doel

Het doel van Strafworp! is de wedstrijd winnen. Daarvoor moet je meer doelpunten maken dan het andere team. Een gelijkspel is ook mogelijk. Als aanvaller probeer je te scoren door de bal door de korf te schieten. Dat lukt alleen als je team goed samenspeelt. Als verdediger probeer je te voorkomen dat de aanvallers scoren. Maar pas op, want je kunt een overtreding maken en een vrije worp tegen krijgen. Of een strafworp!

De spelregels in het kort

De belangrijkste gebeurtenissen van Strafworp!

Voordat je een wedstrijd kunt spelen, bereid je je voor: je maakt teams en stelt je speelfiguren op. Daarna speel je een wedstrijd van twee helften van tien minuten. In de rust wissel je van vak. Na de tweede helft weet je de eindstand.

In de eerste helft valt het thuisteam als eerste aan. In de tweede helft het gastenteam. Een van de aanvallers neemt aan het begin van elke helft en na een doelpunt een uitworp. Daarna volgt steeds een nieuwe aanval: het team dat aan de beurt is om aan te vallen loopt vrij, speelt de bal en probeert te scoren. De verdedigers proberen dat te voorkomen.

Na een doelpunt is het andere team aan de beurt om aan te vallen: zij nemen een uitworp. Onderschept de verdediger de bal, dan is zijn/haar team aan de beurt om aan te vallen. Veroorzaakt de verdediger een vrije worp of een strafworp, dan neemt de aanvaller die. Anders start een nieuwe aanval.

Het Strafworp!-speelbord uitgelegd

Licentie

Strafworp! van Remco van Veenendaal en Velocitas Leiderdorp is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.nl). Pas het dus gerust aan en deel het dan weer. Neem voor commerciële doeleinden contact op met Remco van Veenendaal.

Speelsuggesties

Strafworp! is een gratis, downloadbaar spel. Het zit daarom niet in een doos. (Nog niet. Neem contact op met Remco van Veenendaal als je geïnteresseerd bent.) Print de spelmaterialen en/of gebruik je creativiteit om je eigen exemplaar te maken. Hieronder vind je enkele voorbeelden.

Speel Strafworp! met grote pionnen en een ‘echte’ bal
Of speel Strafworp! met damstenen
En wat dacht je van Strafworp! met ‘ meeples’ van Carcassonne?
Zo ziet Strafworp! er uit als je het speelt met de downloadbare spelmaterialen
Of wees zelf creatief…